Är de naturliga flödena av växthusgaser mycket större än de människoskapade?

Kolet på jorden rör sig naturligt mellan luften, haven och biomassan. Dessutom finns det ett ytterst litet tillflöde från t.ex. vulkaner. Det tillflödet kompenseras av en lika liten borttransport då sedimenterat biologiskt avfall förs ner i jordens inre genom plattektonik.
Det här naturliga flödet av kol kallas för kolcykeln.

Man kan likna kolet i kolcykeln vid vattnet i en kastrull. Kastrullen är uppdelad med biomassa på ena sidan och hav och atmosfär på den andra sidan. Det naturliga tillflödet av kol från vulkanerna är en kran som långsamt droppar ner i kastrullen, och borttransporten är ett ytterst litet hål i kastrullens botten.

När kol går runt i kolcykeln så motsvarar det att vi rör i kastrullen. Stora mängder kol flyttas till och från atmosfären, men den totala mängden kol förändras inte.
När koldioxid omvandlas till metan (i atmosfären) så motsvarar det att vattnet sjuder. Bubblorna gör att mängden i kastrullen ökar trots att det egentligen inte finns mer vatten (kol) där. (Det är det som gör att en kastrull kan ”koka över”)

Vår förbränning av fossila bränslen motsvarar att vi har öppnat en ny kran som rinner ner i kastrullen. Mängden som kommer från den här kranen är ungefär 130 gånger så stor* som det som kommer från vulkaner och som förs bort av sedimentation och plattektonik. Även om mängden från kranen är mycket mindre än den mängd som rör sig genom atmosfären när vi rör i kastrullen, så är det ändå tillförseln från kranen som gör att mängden i kastrullen ökar.

Nu har vi tillfört så mycket växthusgaser så att kastrullen snart rinner över. Vi kan köpa oss tid genom att minska antalet bubblor (metan), men det helt avgörande på längre sikt är att vi slutar att hälla i vatten (koldioxid) och i stället börjar försöka tömma ut på olika sätt.

 

 

* http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide#In_the_Earth.27s_atmosphere

 

 

 
Make a Free Website with Yola.